Mona Hoel: Fargerik og kraftfull start på 2020

Mona+Hoel+Aurora.jpg

«Hva jeg tenker på når jeg tenker på hjem». Dette var Mona Hoels utgangspunkt da hun for et år siden begynte å jobbe mot utstillingen som snart er på vei opp på veggene hos Galleri NORD i Tromsø.

Ser så mye bedre i mørket

Selv om hun har levd mesteparten av livet et annet sted, er det fremdeles byen langt mot nord hun regner som «hjem». Og det er her hun henter inspirasjon:

-Det er mørketidslyset og landskapet som fascinerer, sier kunstneren på telefon fra Helsinki, der hun har bodd flere år. – Jeg savner siluetten av fjellene mot himmelen, innrømmer hun. – Det er noe kraftfullt i det. Jeg har forsøkt å formidle det denne gangen. Lyset, fjellene, landskapet. Det er mer farge, men også mer mørke i bildene, legger hun til. – I prosessen har jeg konkludert med at det er noen ting man ser så mye bedre når det er mørkt, derav tittelen på utstillingen.

Uvanlig start på kunstnerlivet

Mona dro fra Tromsø som 21-åring. Hun har hatt en juristkarriere i Oslo og Finland, men for ti år siden skjedde det noe som Mona innrømmer hun opplevde som en smule uforklarlig.

-Jeg dro ut en dag og kjøpte malesaker, lerret og akrylmaling. Så begynte jeg å male. Jeg malte om natten og jobbet om dagen. Jeg har ingen forklaring på hvorfor, sier hun. - Etterhvert forsto jeg at jeg måtte ta et valg. Så jeg søkte på en fireårig kunstutdannelse på Fria Kunstskolan i Helsingfors - og kom inn! Det valget har jeg adri angret på, ikke et sekund, smiler hun.

Maleprosessen preges fremdeles av søken, og slik har det vært fra begynnelsen. – Å si at det er noe spesielt som preger kunstnerskapet blir derfor en utfordring. Det er en pågående prosess, sier hun. – Kanskje skal det være slik. Nytt, utfordrende og spennende hele tiden.

Og «spennende» er svaret på spørsmål om hun gleder seg til utstillingsåpning i hjembyen. – Jeg innrømmer at det er spennende i den grad at jeg både gruer og gleder meg, sier hun. - Jeg håper verkene mine blir tatt godt imot og at mange kjenner seg igjen i utrykket. Mørke og lys, landskap og kraft, avslutter hun.

Mona Hoels utstilling henger til 2 februar.